Home » Recepten » Soepen

Andijviesoep met rookworst

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Porties: 2-3 personen

 

Ingrediënten:

  • 150 gr (zoete) aardappel 
  • 1/2 courgette
  • 1 kleine ui
  • 500 gr andijvie
  • 750 ml water
  • 1 groentebouillon blokje
  • 100 ml room
  • 1 rookworst
  • Boter of olie om te bakken

 

Bereiding:
1. Hak de ui fijn. Snijd de aardappels en courgette in kleine blokjes.

2. Verhit een beetje boter in een soeppan. Voeg de ui toe en vervolgens ook de blokjes aardappel. Voeg na een paar minuten de courgette toe en weer een paar minuten later de andijvie en laat iets slinken. Giet het water er bij en breng aan de kook. Laat het bouillonblokje oplossen in het water en kook de soep ca 10 minuutjes tot de aardappels zacht zijn.

3. Pureer het geheel dan fijn met de staafmixer.
4. Voeg de room toe en roer er door heen. Breng de soep zo nodig op smaak met een snufje peper of zout.
5. Verwarm eventueel de rookworst en snijd in blokjes en garneer de soep hiermee of laat de blokjes in de soep verwarmen.

 

 

Soepje van knolselderij en kruidencoulis

 

Bereidingstijd:

30 minuten

 

Porties:

1-2 personen

 

Ingrediënten:

500 g knolselderij
1 bakje tuinkers
1 eetlepel olijfolie
1 liter groentebouillon (2 vetarme blokjes opgelost in 1 liter heet water)
1 bosje bieslook
1 bosje basilicum
1 bosje peterselie
1 theelepel tijm
Peper en zout

 

Bereiding:

1. Schil de knolselderij en snij in stukjes.

2. Hak de bieslook, de peterselie, de tuinkers en de basilicum fijn. Mix alle verse kruiden met de eetlepel olie en 1 eetlepel water. Breng op smaak met peper en zout.

3. Doe stukjes groenten in een grote kookpot, alsook de groentebouillon en de tijm. Laat 15 minuten koken.

4. Mix de soep. Kruid naar smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is.

5. Serveer in diepe borden en versier met een cirkeltje kruidencoulis.


Broccolisoep met ham

 

Bereidingstijd:

30 minuten

 

Porties:

3-4 personen

 

Ingrediënten:

  • 1 liter water
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • ca 100 gram (achter)hamblokjes
  • 2 stronkjes broccoli
  • 1 courgette
  • 1 zoete aardappel
  • 2 eieren
  • zeezout + versgemalen peper.

 

Bereiding:

1. Snipper de rode ui en pers het teentje knoflook.

2. Fruit de rode ui en knoflook in de pan.

3. voeg 1 liter water toe en de kleingesneden broccoli, courgette en zoete aardappel.

4. Breng het geheel aan de kook en laat het staan totdat alle ingrediënten gaar zijn.

5. Kook ondertussen 2 eieren in een pannetje.

6. Pureer de broccoli, courgette en zoete aardappel.

7. Voeg zeezout en versgemalen peper toe om het op smaak te brengen.

8. Voeg de hamblokjes toe.

9. Serveer met bovenop schijfjes gekookte ei.

 

 


Gevulde paprikasoep

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 tot 3 personen

 

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika’s
  • 1 oranje paprika
  • 1 tomaat
  • 1/2 prei
  • 1 ui
  • 50 gram bleekselderij
  • Handjevol taugé
  • 1 groentebouillontablet
  • olijfolie (extravierge)
  • 1 teentje knoflook
  • Versgemalen peper en zeezout

 

Bereiding:

1. Snijd de paprika, tomaat, prei, ui en bleekselderij in kleine stukjes.

2. Fruit de ui in de pan met een scheutje olijfolie extravierge. Voeg de geperste knoflook toe.

3. Voeg ca 1 liter water en de groentebouillontablet toe.

4. Voeg de paprika, tomaat en bleekselderij toe.

5. Laat het geheel gaar koken.

6. Maak alles fijn met een staafmixer of in de blender.

7. Voeg de fijngesneden prei en taugé toe en laat het beetgaar worden.

 

Serveer dit eventueel met geroosterd volkorenbrood.

Of voeg voor variatie ook eens gerookte kipreepjes/kipblokjes toe.