** 𝑾𝒂𝒕 𝒊𝒔 𝒆𝒆𝒏 𝒔𝒄𝒉𝒊𝒎𝒎𝒆𝒍𝒏𝒂𝒈𝒆𝒍 / 𝒌𝒂𝒍𝒌𝒏𝒂𝒈𝒆𝒍? **

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk is maar meestal wel mee valt te leven. De medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose “(onycho = nagel; mycose = schimmel).

Tot op de dag van vandaag weten echter maar weinig mensen dat die "kalknagels" bijna altijd het gevolg zijn van een schimmelinfectie. “Kalknagels” zijn dus gewoon schimmelnagels.

 

𝙃𝙤𝙚 𝙫𝙖𝙖𝙠 𝙚𝙣 𝙗𝙞𝙟 𝙬𝙞𝙚 𝙠𝙤𝙢𝙚𝙣 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙨𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡𝙨 𝙫𝙤𝙤𝙧?
In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt. Bij kinderen komt het vrij zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15-20% aan een schimmelinfectie van de nagel(s).

 

𝙃𝙤𝙚 𝙤𝙣𝙩𝙨𝙩𝙖𝙖𝙩 𝙚𝙚𝙣 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden.

De sporen van schimmels houden zich overal in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact, Vooral ruimtes waar het lekker warm, vochtig en wat donker is, zijn schimmels te vinden. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens bent u zelf weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

 

𝙃𝙤𝙚 𝙯𝙞𝙚𝙩 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡 𝙚𝙧𝙪𝙞𝙩?
Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen optreden.
De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen.

Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op avontuur en worden ook de andere teennagels geel en aangetast.

Vaak is er tegelijkertijd sprake van “zwemmerseczeem” of voetschimmel.
Zwemmerseczeem is een term die eigenlijk het verkeerde suggereert. Bij zwemmerseczeem is er namelijk sprake van een schimmel, die pijnlijke kloofjes tussen de tenen veroorzaakt. Dit heeft echter niet altijd te maken met zwemmen maar met slecht afdrogen tussen de tenen of transpiratievocht.

 

𝙃𝙤𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙙𝙩 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡 𝙫𝙖𝙨𝙩𝙜𝙚𝙨𝙩𝙚𝙡𝙙?
Meestal zijn de afwijkingen bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden vermoed.
Maar pas op: afwijkingen zijn soms misleidend voor de diagnose. De nagelafwijkingen kunnen namelijk ook passen in het kader van diverse chronische niet- besmettelijke huidziekten, zoals psoriasis, lichen ruber planus of een eczeem.

De diagnose “schimmelnagel” is aan te tonen via een kweek.

 

𝙃𝙤𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙙𝙩 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡 𝙗𝙚𝙝𝙖𝙣𝙙𝙚𝙡𝙙?
Omdat een schimmelinfectie van de nagel erg diep in de nagel kan zitten is het vaak nodig om de schimmel behalve van buitenuit ook van binnenuit aan te pakken.

 

𝙄𝙉𝙒𝙀𝙉𝘿𝙄𝙂𝙀 𝙈𝙄𝘿𝘿𝙀𝙇𝙀𝙉
Er bestaan een aantal antischimmelmiddelen die de schimmels in de nagel kunnen bestrijden. Deze middelen dient u in een kuur periode te gebruiken. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt. Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol). 𝗛𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗶𝗻𝘄𝗲𝗻𝗱𝗶𝗴𝗲 𝗺𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 𝘇𝗮𝗹 𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱 𝘃𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗵𝘂𝗶𝘀𝗮𝗿𝘁𝘀 𝗺𝗼𝗲𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗼𝗽𝗲𝗻. Bepaalde middelen gaan niet samen met andere medicijnen en sommige middelen kunnen erg belastend zijn voor bv lever en nieren.

 

𝙐𝙄𝙏𝙒𝙀𝙉𝘿𝙄𝙂𝙀 𝙈𝙄𝘿𝘿𝙀𝙇𝙀𝙉
Tot nu toe bestaat er geen eenduidig uitwendige middel die de schimmelnagel kan genezen.

Doordat een schimmelnagel vaak samen optreedt met een voetschimmel wordt deze laatste tegelijkertijd meebehandeld met een crème tegen voetschimmel (bijv. Daktarin, Pododip, Nizoral).

Daarnaast is het belangrijk al uw schoenen en sokken met een schimmeldodend middel (strooipoeder) mee te behandelen. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na herhaaldelijk wassen.

Als u deze sporen niet uitwist, zou u zichzelf keer op keer opnieuw besmetten en daar kan geen behandeling tegenop. Een schimmel kan tot 1 jaar overleven in schoenen, zelfs in teenslippers!

We raden ook aan om zeker 1x per maand de wasmachine schoon te maken en op de hoogste temperatuur te laten draaien om schimmels in de wasmachine te doden.

We zien ook veel succesverhalen met "grootmoeders-tips" waaronder:
* Het dagelijks druppelen van de nagels met teatree olie
* Dagelijks insmeren met VicksVapoRub
* Voetenbadjes met azijn en citroen

 

𝗣𝗘𝗗𝗜𝗖𝗨𝗥𝗘
Een pedicure behandeling kan een schimmelnagel niet oplossen, maar wel ervoor zorgen dat de schimmel sneller verdwijnt.
Een schimmelnagel is namelijk opgebouwd uit veel dode hoornstof. Door de nagels dunner te fraisen kan een uitwendig middel ook beter werken.
Een pedicure zal daarnaast opletten of de nagel niet ingroeid, dat de huid rondom niet aangetast wordt en of er noodzaak is om te verwijzen naar een huisarts.

 

𝗟𝗔𝗦𝗘𝗥𝗕𝗘𝗛𝗔𝗡𝗗𝗘𝗟𝗜𝗡𝗚
Laserbehandeling tegen schimmelnagels berust op selectieve verhitting van de nagelplaat waardoor schimmels gedood worden. Alle tien (vinger-of teennagels) worden tegelijkertijd tijdens dezelfde sessie behandeld, ook al zijn niet alle nagels zichtbaar aangedaan. Omdat nagels langzaam groeien zien we het effect van de behandeling pas na 3 tot 6 maanden. Meestal zijn er 1 tot 3 laserbehandelingen nodig om de nagelplaat te genezen. Ondanks de optredende hitte van de laserstralen is de behandeling goed te verdragen. De type laser die hierbij wordt gebruikt is een Nd:YAG laser, bijv. de Pin-Pointe laser.
De resultaten van de behandelingen zijn erg uiteenlopend en veel behandelaars geven geen garantie op succes.

 

𝙒𝙖𝙩 𝙠𝙪𝙣𝙩 𝙪 𝙯𝙚𝙡𝙛 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙣 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡𝙨 𝙙𝙤𝙚𝙣?
Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne.
Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

- Voorkom wondjes, kloven, enz aan de handen en voeten. Dit is een directe ingang voor een schimmel of bacterie om zich te gaan nestelen. Laat anders goed verzorgen indien het toch voorkomt.
- Zorg dat u uw voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
- Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
- Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
- Gebruik niet te veel zeep als u zich wast en spoel de zeepresten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
- Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).

 

𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙙𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙜𝙣𝙤𝙨𝙚 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙨𝙘𝙝𝙞𝙢𝙢𝙚𝙡𝙣𝙖𝙜𝙚𝙡?
Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig vóórdat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Met name de teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand.
Daarnaast is het van belang dat de behandeling consequent gevolgd wordt. 1 dag overslaan kan jammer genoeg ervoor zorgen dat het nog langer duurt voordat de schimmel weg is. Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld.

 

 

We hopen dat u met deze informatie en tips verder komt met het voorkomen of verhelpen van schimmelnagels.

Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken voor een pedicurebehandeling, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Plan online een afspraak https://skin-activity.salonized.com/bookings/new of bel/app 06-427 27 995

Groeten,

team Skin Activity