Wist je dat je hier puistjes van kunt krijgen?

Heb je vaak last van puistjes, maar weet je niet waar het door komt? Er kunnen heel veel oorzaken ten grondslag liggen aan het krijgen van puistjes, waaronder hormoonwisselingen, verkeerde voeding, de verkeerde verzorgingsproducten en dergelijke. We gaan in dit artikel in op enkele factoren die een rol kunnen spelen bij het krijgen van puistjes. Het zijn factoren waar veel mensen vaak niet bij stilstaan. 

1. Acneproducten kunnen juist puistje veroorzaken!

Heb je vaak last van puistjes en ben je zelf maar aan de slag gegaan met het verzorgen van je huid met producten die zeggen acne tegen te gaan? Dat kan een verkeerde benadering zijn. De anti-acneproducten zijn meestal bedoeld voor een vette huid en hebben daardoor een uitdrogende werking op de huid. Dus als je te veel van dit soort producten gebruikt, krijg je een droge huid. De natuurlijke beschermlaag van je huid wordt aangetast en bacteriën hebben nog meer kans om je huid aan te tasten. Het gevolg; nog meer puistjes! 

2. Je verandert vaak van verzorgingsproducten

Hoe koop jij je verzorgingsproducten in; koop je altijd dezelfde producten van het hetzelfde merk of ben je iemand die steeds wat nieuws uitprobeert of steeds alleen de producten in de aanbieding koopt? ‘Een cleanser is toch een cleanser en een lotion een lotion?’ Hoewel de producten misschien beloven dat ze hetzelfde doen, kan er toch veel verschil zitten tussen merken. Als je te vaak van verzorgingsproducten wisselt, krijgt je huid niet de kans om eraan te wennen. Om het resultaat van een beauty product te zien, moet je het eerst enkele weken gebruiken, gemiddeld zo’n drie tot vier weken. Door te veel producten af te wisselen kan de pH-waarde van je huid verstoord worden, met tot gevolg nog meer puistjes. 

3. Meer puistjes door cleansing brush

Heb jij die handige cleansing brush ontdekt voor het reinigen van je huid? Een cleansing brush is een ideaal beauty tool voor thuis. Je kunt je huid hiermee effectief reinigen en scrubben. Je huid wordt beter doorbloed, dode huidcellen worden verwijderd en het resultaat is een zachte, soepele en egale huid. Of toch niet? Pas op, die handige cleansing brush kan er juist de oorzaak van zijn dat je last hebt van puistjes. Je kunt hiermee namelijk juist de bacteriën die puistjes veroorzaken over je huid verspreiden. Een ander probleem waar je alert op moet zijn, is dat je de borstel niet te grof gebruikt. Je kunt je huid hiermee beschadigen, waardoor je kleine wondjes veroorzaakt; een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en al snel heb je nog meer puistjes. 

4. Puistjes door smartphonegebruik

Heb je een idee van hoeveel bacteriën er wel niet op het scherm van je smartphone leven? Je zit voortdurend met je vingers op het scherm; was je steeds je handen voordat je je smartphone gebruikt? Waarschijnlijk niet. Vervolgens leg je je smartphone regelmatig tegen je oor en gezicht aan als je belt. Bacteriën op je handen gaan zo gemakkelijk over op je gezicht. Daar heb je bovendien niet altijd een smartphone voor nodig. Er zijn ook veel mensen die de neiging hebben om veel met hun handen aan hun gezicht te zitten, ook daardoor kun je het ontstaan van puistjes in de hand werken. Was regelmatig je handen en maak dus ook eens wat vaker het scherm van je smartphone schoon, er bestaan hiervoor speciale doekjes.

5. Te weinig vitamine D

Zeker in de wintermaanden wanneer het buiten koud en guur is, kom je mogelijk maar weinig in de zon. De zon op je huid is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is onder meer belangrijk voor een sterke weerstand. Een gebrek aan vitamine D kan er dus voor zorgen dat je algehele gezondheid achteruitgaat; je lichaam kan zich minder goed weren tegen bacteriën, dat geldt ook voor de bacteriën op je huid. Je kunt hierdoor dus sneller last krijgen van puistjes. Probeer daarom met regelmaat wat zonnestralen met je huid op te vangen. Afhankelijk van de zonkracht volstaat 10 tot 15 minuten zon op je huid voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Ga echter bij een hoge zonkracht nooit zonder je in te smeren in de zon zitten!

 

Wil je meer weten over het tegengaan van puistjes? Of behandeling van andere huidproblemen?

Informeer eens vrijblijvend bij onze schoonheidsspecialistes hoe jij je huid het beste kunt verzorgen en welke producten bij jouw huid passen.

 

 * wellnessacademy blog febr 2018