Tip: Massage kan hooikoorts verlichten!

 

Het is volop lente, een periode waarin veel mensen last hebben van hooikoorts. Wist je dat je de klachten van hooikoorts kunt verlichten met massage? Onder andere cranio-sacraaltherapie, de klassieke ontspanningsmassage en manuele lymfedrainage kunnen verlichting bieden. Veel mensen weten niet dat massage een geschikte behandelwijze is om hooikoorts tegen te gaan. Hoe werkt het? We gaan hier in op hoe massage hooikoorts kan verlichten!

 

Wat gebeurt er bij hooikoorts?

Wat gebeurt er met je lichaam als je last hebt van hooikoorts? Ons immuunsysteem is voortdurend bezig om indringers van buitenaf onschadelijk te maken. Ontdekt het immuunsysteem een allergeen als indringer, bijvoorbeeld pollen, dan wordt het chemische stofje histamine aangemaakt. Histamine veroorzaakt allerlei allergische reacties. Het zorgt er o.a. voor dat de doorlaatbaarheid van de haarvaten groter wordt. Vloeistoffen kunnen nu gemakkelijker uit de haarvaatjes ontsnappen en in het weefsel stromen. Hier veroorzaken ze allergische reacties, zoals een loopneus en tranende ogen. 

Invloed van stress op hooikoorts

Stress geeft de aanmaak van histamine een extra impuls, waardoor de allergische reacties verergeren en voor ontstekingsreacties kunnen zorgen. Dit is ook de reden waarom een behandeling als een ontspannende massage de werking van het immuunsysteem kan verbeteren en allergische reacties kan verminderen. Daarnaast kan stress zich in de spieren ophopen, doordat mensen bepaalde spieren overmatig gaan spannen. Dit gebeurt vooral in het hoofdhalsgebied. Denk aan de halsspieren, de nekspieren en schouderspieren. Vooral een gespannen musculus sternocleidomastoideus (tweekoppige nekspier) en musculus trapezius (monnikskapsspier) kunnen hier een rol in spelen.

Hals- en schouderspieren ontspannen

De musculus sternocleidomastoideus is de tweekoppige halsspier aan de zijkanten van de hals, die je goed kunt zien. Door deze spier lopen sinusbuisjes. Als de halsspier te gespannen is worden de sinusbuisjes afgeklemd, waardoor de drainage van de sinusbuisjes in de keel wordt bemoeilijkt. Deze verminderde drainage kan allergische klachten verergeren. Met massage kun je ervoor zorgen dat deze spier ontspannen is om zo de drainage te bevorderen en allergische reacties te verlichten. Zowel de halsspier als de schouderspier de musculus trapezius worden geïnnerveerd door de zenuw de nervus accessorius, die via het achterhoofdsgat in de schedel het hoofd binnengaat. Massage kan ervoor zorgen dat deze zenuw en de bijbehorende spieren ontspannen, waardoor de drainage wordt bevorderd en allergische reacties worden verlicht.

 

“Altijd eerst de borstingang openen,” aldus John Upledger

 

John Upledger, de grondlegger van de cranio-sacraaltherapie, benadrukte altijd dat het belangrijk is om eerst de ‘thoracic inlet’, oftewel de borstingang, te openen voordat je de nek of de zone daarboven gaat behandelen. De reden hiervoor is dat bij lymfedrainage voor het hele lichaam de vloeistoffen via de borstingang in het aderstelsel worden afgevoerd. Door de borstingang te openen, zorg je ervoor dat bij een ontspannende massagebehandeling van de spieren van de nek of het gebied daarboven, de vloeistoffen vrijelijk afgevoerd kunnen worden en zich niet gaan ophopen. Doe je dit niet, dan kunnen de symptomen verergeren of er kan hoofdpijn ontstaan. 

Manuele lymfedrainage technieken en ontspanningsmassage

Het lymfesysteem speelt een sleutelrol in het goed functioneren van het immuunsysteem. Een goed werkend lymfesysteem is essentieel voor het aanvallen van indringers van buitenaf en het wegvoeren van schadelijke stoffen uit het lichaam. Het ‘zuigt’ allerlei stoffen uit de weefsels, zoals virussen, bacteriën en schadelijke stoffen, die niet in de bloedcirculatie mogen komen. Het lymfevocht wordt door het lymfestelsel voortbewogen, maar dit gebeurt niet zoals bij het bloed door een pomp (het hart), maar door: o.a. lichaamsbeweging, bewegingen van de ademhaling, het samentrekken van spieren, water drinken, etc. Manuele lymfedrainage technieken kunnen het lymfestelsel hierbij ondersteunen, waardoor irritaties en ontstekingen verminderen en de allergische reacties bij hooikoorts afnemen.

 

Ook een ontspanningsmassage zorgt ervoor dat schadelijke stoffen en vochtopeenhopingen sneller door het lichaam worden afgevoerd. Door de rustgevende bewegingen ontspannen oa de musculus sternocleidomastoideus (tweekoppige nekspier) en musculus trapezius (monnikskapsspier).