Kip ketjap salade

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Aantal porties: 2 personen

 

Ingrediënten:

  • 1 zakje gemengde sla
  • 150 gr geschrapte worteltjes
  • 150 gr sperziebonen
  • 50 gram tauge
  • ½ komkommer
  • 2 bosuitjes
  • Handje cashewnoten ongezouten/ongebrand
  • 200 gr kip of vegetarische stukjes
  • Olie of margarine 
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Snuf chilivlokken

 

Bereiding
1. Meng voor de marinade de honing, gembersiroop, ketjap manis, sesamolie, citroensap en chilivlokken door elkaar.

2. Voeg een paar eetlepels marinade toe aan in blokjes of reepjes gesneden kip of vega stukjes en laat een kwartiertje (of langer) marineren.

3. Kook de sperziebonen gaar.

4. Snijd de komkommer in plakjes en de wortels in reepjes.

5. Bak de kip of vega stukjes in een pan met een beetje olie of margarine.

6. Meng de sla met de wortel, komkommer en sperziebonen. Verdeel de gebakken kip hierop. Bestrooi met wat grof gehakte cashewnoten en ringetjes bosui.
7. Besprenkel de kip ketjap salade nog met wat overgebleven marinade.
 
 
Tip: voeg zilvervliesrijst toe ipv gemengde salade om te variëren.
 

Maaltijdsalade Delicieux

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 personen

 

Ingrediënten:

  • 400 gram gemengde sla
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 150 gram uitgebakken spekjes
  • Handjevol geroosterde pijnboompitten
  • 1 rode paprika
  • Stuk blauwschimmelkaas (Bleu d/Auvergne, Roquefort, Stilton, Gorgonzola, Danish Bleu.
  • 250 gram zeewolffilet / victoriabaarsfilet of kabeljauwfilet
  • Verse kruiden
  • 1 pistolet

 

Bereiding:

1. Snij de champignons, ui en rode paprika.

2. Kook de spekjes in water.

3. Schep de spekjes uit het water.

4. Bak daarna de spekjes en champignons in een koekenpan.

5. Rooster de pijnboompitten in een pannetje of de oven.

6. Verdeel ondertussen de gemengde sla, stukjes rode paprika, ui en kleine stukjes blauwschimmelkaas over 2 borden.

7. Bak de vis in een koekenpan en maak op smaak met zeezout, peper of verse kruiden.

8. Schep de gebakken spekjes, champignons en pijnboompitten bovenop de salade.

9. Leg daarop de vis.

10. Snij de pistolet.

 


Maaltijdsalade Tuna

 

Bereidingstijd:   

15-30 minuten

 

Porties 

2 personen

 

Ingrediënten:

  • 50 gram spinazie
  • 100 gram gemengde salade
  • 2 tomaten
  • 3 augurken
  • 50 gram komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • Handje tuinkers of alfalfa
  • 2 blikjes tonijn (water– of oliebasis)
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 bruine geroosterde boterhammen

 

Bereiding:

1. Snijd de spinazie kleiner.

2. Snijd de tomaten, augurken, komkommer, paprika en ui in kleine stukjes.

3. Doe alles in een kom en mix het door elkaar.

4. Verdeel de salade over 2 borden.

5. Kook 2 eieren, snijd deze in stukken of schijfjes en leg op de salade.

6. Voeg de tonijn toe aan de salade.

7. Eventueel kun je geroosterd brood erbij serveren.

 

 Variatietip: voeg ook eens gekookte (afgekoelde) sperziebonen toe.